התקופה האחרונה מתאפיינת בעליות מחירים בכל תחום כמעט. בנוסף לעליית מחירי הדיור שמלווה אותנו בהדרגתיות טורדנית כבר שנים רבות, עלו לאחרונה מחירי הדלק והמזון הן באופן טבעי של כלכלת שוק חופשי והן באופן יזום בדמות מס על כלים חד פעמיים, שתיה מתוקה וכו'.
כאשר אנחנו פוגשים עלית מחירים, ישנם דברים שבידנו השליטה והבחירה האם לצרוך. כשמדובר בשוק חופשי, ככל שנצרוך פחות, בעקיפין גם נגרום לירידת מחירים חזרה. אבל כשמדובר בעליות מחירים בגלל מיסוי, לרוב מדובר במוצרים שאינם מוצרי יסוד ובידנו הבחירה האם להמשיך לצרוך אותם או להפחית מינונים.
ישנם גם דברים שקצת פחות בשליטתנו: כל אחד חייב לגור איפשהו, לאכול מזון בסיסי ורובנו צריכים להשתמש בדלק או בתחבורה ציבורית (שמחיריה מושפעים גם ממחירי הדלק וגם מהחלטות משרד התחבורה). אז איך מתמודדים עם עליות המחירים האלה?
אז לקראת שמונת ימי החנוכה הבאים עלינו לטובה קבלו שמונה עצות וטיפים:
- התבוננו פנימה, מפו את הצרכים שלכם והתמקדו בהם – כאשר אנחנו ממשיכים לצרוך לפי ההרגלים הישנים או ההרגלים המשפחתיים והחברתיים, אנחנו בעצם לא עוצרים לשאול את עצמנו מה הצורך העמוק שאותו אנחנו ממלאים. ייתכן שאנחנו אפילו לא נהנים כבר מההוצאה הזו. אם נעצור ונבדוק מה הצרכים האמיתיים שלנו ושם משפחתנו, נוכל לפתוח אפיקים חדשים, נעימים וזולים יותר.
- הזדמנות ליותר בית ופחות חוץ – חנוכה הוא חג של הפצת האור מתוך הבית אל החוץ. מה שמזמין אותנו להשקיע באור הפנימי. גם כלכלית אפשר לעשות יותר בבית: במקום לקנות, להכין לבד. במקום כלים חד פעמיים, לשטוף כלים יחד (תנסו פעם, זו חוויה נהדרת לעשות עם ילד או בן/ת זוג). במקום לצאת לבילויים בתשלום, שבו לשחק משחקי קופסא משפחתיים או לצאת לפיקניק נחמד.
- גמישות זה החיים – גמישות היא לדעת לשנות ולהשתנות בהתאם למציאות. לדעת לקבל את השפע של הקב"ה כשיש ואז להרשות לעצמנו פינוקים ומותרות (בלי לשכוח לחסוך) אך כשאין – לדעת גם להסתפק במועט.
- תודעת שפע – גם כשאנחנו נאלצים לכאורה להוריד את רמת החיים, עדיין הבחירה בידנו על החוויה. בכוחנו לחוות את השינוי כחוויה מעצימה, שנובעת מכוחות וגבורה פנימיים, כבחירה שתקדם אותנו. חבל לחוות זאת כחוויה קורבנית ואומללה. סביר להניח שתודעת שפע אמיתית תעזור למצב להיות זמני בהחלט.
- חסכון לשקט נפשי – כדי שנוכל להנות ממה שיש, צריך שיהיה תמיד כסף בצד. חסכון בצד אפשר לייצר לאט לאט מהוראות קבע, אפילו קטנה, לחסכון ואפשר לייצר מהכנסות חד פעמיות. חשוב שחסכון כזה יהיה נזיל ונגיש לכל מקרה טוב או פחות חלילה, שבו נצטרך אותו במהירות.
- חסכונות לטווח ארוך – במקביל כדאי ורצוי לחסוך למטרות ארוכות טווח: בר ובת מצווה לילדים, החלפת רכב, לימודים ואפילו חתונות של הילדים בע"ה. כסף כזה לא צריך להיות נזיל וכדאי שהוא יושקע באפיק שיגרום לו לצמוח ולא רק להישמר איך שהוא.
- יזמות ויצירתיות היא מפתח להגדלת הכנסות ולצמצום הוצאות. החלפת בתים במקום חופשה בתשלום, לארגן חוג שידרוש ממני עבודה של שעה בשבוע במקום עוד 5 שעות עבודה בשכר נמוך (ועל הדרך אולי לחסוך הוצאות חוגים על הילדים האישיים). אין סוף לרעיונות כשחושבים מחוץ לקופסא.
- חינוך פיננסי לילדים. מהות הדלקת נרות חנוכה היא פרסום הנס, העברה הלאה של החוויה המעצימה. לנו ההורים יש זכות וחובה להעביר הלאה לילדינו את הכלים לחיים פיננסיים בעולם הזה. הדרך הטובה ביותר היא על ידי דוגמא האישית ראויה ותיווך שלה לילדינו.
שיהיה חג של אור! פנימיות שמקרינה החוצה והרבה הרבה משפחתיות ושמחה!